Besøg vores mobil side
 .

Alle fiskere fortjener at ha' warps wire

Udgivet af FiskerForum den 26-03-2011 · info@fiskerforum.dk

Sådan lyder udmeldingen fra Jens Frich, efter at have haft Dynema-liner fra Hvide Sande Vodbinderi på nybygningen i et halvt år.

Jens Frich var den anden fisker i Danmark, som investerede i Dyneema-linerne Warps frem for de traditionelle og tonstunge trawlwire, og løsningen har hidtil været en stor succes for næstformanden i Sydvestjysk Fiskeriforening.

”Hvor det før tog minimum 10 minutter at indhale trawlet, gør vi det med de lette liner på 4 minutter i stedet,” siger fiskerskipperen på RI 236 Lisbeth Frich. Jens Frich har haft løsningen ombord i et halvt års tid. ”Alle trawlfiskere fortjener at have Dyneema-liner ombord, da det er tids- og brændstofsbesparende, og levetiden er væsentligt anderledes,” siger Jens Frich, og refererer til hans kollega i Hvide Sande-flåden, Verner Møller. Verner fik Warps ombord på RI 468 Juli-Ane for to år siden, og har endnu ikke skulle vedligeholde linerne overhovedet.

Hvor trawlwire normalt skal udskiftes en gang om året, ruster, og skal splejses, har Dyneema-liner en væsentlig længere levetid, og der er meget mindre vedligehold ved denne slidstærke løsning.
”Warps er brændstofbesparende og utrolig slidstærk,” siger direktør for Hvide Sande Vodbinderi Thomas Bank Olesen om det nye produkt, som alt for få har kendskab til endnu. På patentindehavernes hjemmeside berettes om en brændstofbesparelse på 5-10 % ved brug af Warps til flydetrawl. Det kan på årsbasis være en betydningsguld besparelse med de aktuelle brændstofpriser.

Hvide Sande Vodbinderi er de eneste i Danmark, der hidtil har solgt Dyneema-løsningen.

Translucent net
Vodbinderiet tænker også i andre alternative og slidstærke løsninger, som forbedre fiskernes grejer og muligheder. Blandt andet udarbejder de torpedotrawl i translucent net. ”Med translucent materiale får man en større brudstyrke, og trawlet skygger havbunden mindre end andre materialer. Det har flere af vore kunder erfaret, at have en væsentlig betydning, og vender derfor tilbage efter mere i samme materiale,” fortæller Thomas Bank Olesen.

Hvide Sande Vodbinderi er rig på erfaring
Hvide Sande Vodbinderi Aps blev grundlagt i 1932, hvilket giver vodbinderne i Hvide Sande en stor portion erfaring i bagagen. ”Gennem mere end 75 år i branchen har vi for længst frasorteret de mærker, der ikke er stærke nok til at opfylde de store krav, der stilles til kvalitet og slidstyrke i dag,” fortæller alderspræsidenten John Heide, som har været i virksomheden i 50 år.

Thomas og de 8 ansatte nyder arbejdet på havnen, og deres centrale placering gør det nemt at følge fiskeriet på forreste række. ”En daglig kontakt med fiskerne er både værdsat af vodbinderne og fiskerne, som ofte videregiver relevante erfaringer til hinanden over en kop kaffe i kantinen,” udtaler Thomas, som mener at den tætte dialogform giver større forståelse og åbenhed i samarbejdet mellem håndværkerne og fiskerne – og i sidste enden et bedre resultat.

Kilde: FiskerForum/MB

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia