Besøg vores mobil side
 .

Det Norske Havforskningsinstitut introducerer ny sildekalkulator.

Udgivet af FiskerForum den 04-02-2012 · info@fiskerforum.dk

Sildekalkulatoren som er beregnet til fiskere og andre interesserede, kan give en rimelig sikker fangstprognose fem år frem i tiden.

Det er specielt den Atlantoskandiske sild der har interesse. Denne sild består af 3 forskellige stammer, norsk forårsgydende sild (NVG-sild), islandsk forårsgydende sild og islandsk sommergydende sild. NVG-sildene tilbringer deres første 3 år i Barentshavet, før de trækker ud i Norskehavet hvor de bliver sommeren over. Om efteråret trækker silden sig tilbage i fjordene hvor de overvintre og først i januar tækker de sydover langs Norges vestkyst, for af gyde. Silden gyder langs de norske kyster fra Lofoten i Nord til Lindesnes i syd.

Det internationalle råd for havforskning ICEC, udgiver hvert år en prognose for gydebestand og fangster, men kun for 2 år, hvilket i dag danner grundlag for fangster og kvote størrelser. Branchen har længe efterlyst en prognose som rækker længere ud i fremtiden.

”Silden regnes først med i gydebestanden når den er mellem fire og fem år. Dette giver os forskere en mulighed for med stor sikkerhed at beregne fire år frem i tiden. I vores nye net applikation kan man indsætte egne tal og herefter få prognosen i tal og på graf”, fortæller Erling Kåre Stenevik som er NVG-silde specialist ved Havforskningsinstituttet. Han fortsætter, ”der vil altid være en vis usikkerhed når man fremskriver tal og fiskerne kender til disse usikkerhedsfaktore, som man altid skal have i baghovedet, når man skal danne sig sit eget indtryk af udviklingen ved hjælp af den nye sildekalkulator”.

Kilde: Havforskningsinstituttet.no
FiskerForum.comhttp://www.imr.no/forskning/forskningsdata/bestandskalkulator/nvgsild/

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia