Besøg vores mobil side
 .

EU's fiskeriministre enige om at stoppe fiskeudsmid

Udgivet af FiskerForum den 27-02-2013 · info@fiskerforum.dk

EU’s ministre har besluttet at alt udsmid af fisk skal stoppes. Allerede næste år skal fiskerne begynde at indføre udsmidsforbuddet.

Næste år er det slut med at smide makrel, sild og tobis overbord for danske fiskere. I hvert fald hvis det står til EU 's fiskeriministre, der natten til onsdag blev enige om et udsmidsforbud, der skal indføres gradvist fra 2014 til 2019.

Dermed står det udsmidsforbud, som det danske formandskab forhandlede på plads i juni fast. Til det sidste var der ellers bekymring for, at udsmidsforbuddet ville blive udvandet i nattens løb med en masse undtagelser. Men tidligt i morges kunne fødevareminister Mette Gjerskov konstatere, at aftalen er i hus.

"Det er dejligt, at enderne nåede sammen til sidst, og det er selvfølgelig særligt tilfredsstillende, fordi Danmark støbte fundamentet til den her aftale under det danske formandskab. Jeg er vældig godt tilfreds med, at vores forhandlingsresultat fra formandskabet har stået sin prøve i nat - og overlevet, " siger fødevareminister Mette Gjerskov.

For danske fiskere betyder aftalen, at der allerede fra næste år bliver forbud mod udsmid af de såkaldte pelagiske arter og industriarter, som for eksempel makrel og tobis. Fra 2015 til 2018 indføres et forbud mod udsmid af resten af arterne i  Østersøen, mens forbuddet i Nordsøen indføres fra 2016 til 2019.

"Jeg er glad for, at vi kommer i gang med et udsmidsforbud for en stor del af fiskearterne allerede næste år, selvom det ikke skal være en hemmelighed, at jeg gerne havde set en hurtigere indfasning af udsmidsforbuddet. Det vigtigste er, at der nu er enighed om en aftale, der sikrer, at der også er fisk at fiske i fremtiden,” siger Mette Gjerskov.

Udsmidsforbuddet gælder ikke fiskearter, som man ved overlever, når de bliver smidt tilbage i havet. Desuden vil der være enkelte andre undtagelser i tilfælde, hvor det er svært at undgå bifangst.

Her vil det være muligt efter særlige regler at have et udsmid på op til syv pct., når aftalen er endelig indfaset.

Aftalen om udsmidsforbuddet er en del af EU's fiskerireform. Før reformen kan indføres endeligt, skal den forhandles på plads med Europa-Parlamentet. Det irske formandskab håber at have en endelig aftale på plads i juni.

Det betyder reformen for danske fiskere

Første fase:Udsmidsforbud for alle pelagiske arter og industriarter og laks i Østersøen.

Anden fase: Udsmidsforbud for - fiskerier i Østersøen efter arter, der er omfattet af fiskekvoter og ikke allerede indgår i første fase.

Tredje fase: Udsmidsforbud for fiskerier i Nordsøen og Kattegat efter torsk, kuller og hvilling, efter jomfruhummer, efter tunge og rødspætte, efter kulmule samt efter dybvandsrejer. 

EU og Norge har tidligere indgået en aftale om udsmidsforbud i Skagerrak, der omfatter danske fiskere. Aftalen indebærer, at der træder udsmidsforbud i kraft i 2014.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia