Besøg vores mobil side
 .

Fisk med værktøj

Udgivet af FiskerForum den 13-07-2011 · info@fiskerforum.dk

”Hvad er det for nogle mærkelige bankelyde”? det undrede dykker Scott Gardner, der var på en dykkertur ud for Australien. Det næste øjeblik han havde taget verdens første fotografi af en ”vild” fisk, der bruger ”værktøj”.

Intelligens er ikke længere kun forbeholdt mennesker og pattedyr. I 2009 viste billeder af en blæksprutte, der vaklede rundt på havbunden med en bunke af skaller i deres arme, ifølge ScienceNow.

Det hele startede, da den professionelle dykker Scott Gardner udforskede et område ud for Great Barrier Reef, Australien. Han hørte pludselig nogle underlige klik og fulgte lyden for at finde ud af hvorfra de stammede.

Det blev til det første billede af Wrasse Choerodon Schoenleinii midt i dens arbejde, med at bruge dens kæber til at dele en musling, ved at slå den på en sten på bunden.

Formålet med ”hamren” var indlysende: Så snart muslingen var smadret og åbnet, kunne fisken slubre det bløde forsvarsløse dyr i sig.

Heldigvis for forskningen og dokumentationen var Gardner udstyret med et undervandskamera. Han tog en hel serie af billeder, og sikrede dermed de første dokumenterede billeder af ”håndværkerfisken” i arbejde.

Dykkeren bemærkede, at havbunden omkring stenen var fyldt med muslingeskaller, som indikerede at fisken jævnligt deler muslingerne på denne måde. Flere bunker af knuste muslingskaller, i samme område, kunne betyde at flere fisk af samme art, praktiserer denne udviklet form for fødeindtagelse.

Den form for værktøjs brug, som er beskrevet her, findes hos flere arter, siger Elisabetta Visalberghi fra Institut for Videnskab og Teknologi i Rom til ScienceNow.

Reference:
AM Jones, C. Brown & S. Gardner, Tool brug i tuskfish Choerodon schoenleinii?, Koralrev, 24 Juni 2011

Kilde: Forskning Norge
FiskerForum

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia