Besøg vores mobil side
 .

Formanden for Naalakkersuisut mødtes med EU-Kommissionens top.

Udgivet af FiskerForum den 09-05-2012 · info@fiskerforum.dk

Blandt andet var Grønlands fiskeriaftaler med EU på dagsordenen, da Kuupik Kleist i går mødtes med EU’s top i Bruxelles.

Mødet fandt sted i Bruxelles og var repræsenteret af Formanden for EU kommissionen Josè Manuel Barroso og EU`s udviklingskommissær Andris Piebalgs og fra Grønland Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, IA og hans delegation. Drøftelserne strakte sig over 2 møderunder hvor Grønlands kommende EU-aftaler blev gennemgået samt Grønlands OLT formandskab (Associeringen af de Oversøiske Lande og Territorier.)

”Mødet med José Manuel Barroso har været en vigtig milepæl i processen mod at nå frem til fornyede aftaler med EU,” forklarede Kuupik Kleist efter møderne til Sermitsiaq.ag.

Kleist fortsatte, ”samarbejdet omfatter både fiskeri og uddannelse samt en OLT-associering, der blandt andet giver Grønland adgang til en lang række EU-programmer og samtidig toldfri adgang til det kæmpestore Europæiske marked. ”

Den Grønlandske landskasse modtager årligt et beløb svarende til 320 millioner kroner fra EU-Kommissionen.

Grønlands fornyede fiskeriaftale forventes politisk godkendt inden udgangen af i år, mens Grønlands partnerskabsaftale fortsat forhandles. Vedr. disse drøftelser er det endnu for tidligt at sige hvornår resultatet foreligger, da man først må afvente EU's finanslov for perioden 2014-2020 bliver vedtaget, og det sker tidligst i begyndelsen af 2013.

Med Grønlands formandskab for OLT bliver det årlige OLT-ministermøde og OLT / EU-forum til september, afholdt i Grønland. På de netop afsluttede møder havde Kleist og kommissær Piebalgs lange drøftelser om dagsorden til mødet, som blandt andet vil komme til at sætte grøn vækst på dagsordnen samt sætte en øget fokus på klimaforandringerne og endeligt skabe en åben debat om OLT-ordningens fornyelse. OLT`s årsmøde bliver, som noget nyt, med deltagelse af hele to EU-kommissærer, det er udviklingskommissær Piebalgs og klimakommissær Connie Hedegaard.

Det er første gang nogensinde, at to EU-kommissærer deltager i et OLT / EU-forum.

Kilde: sermitsiaq.ag
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia