Besøg vores mobil side
 .

Formanden for Thyborøn Havn undrer sig over brancheforening

Udgivet af FiskerForum den 26-09-2011 · info@fiskerforum.dk

De vil stikke en kæp i hjulet på dok-projektet

Den positive udvikling og strukturtilpasningen i dansk fiskeri stormer frem. Det kræver, at landets fiskerihavne er fremsynede og tilpasser sig de stigende krav til service af fartøjerne. Derfor føler Thyborøn Havn sig handlingslammet, fordi der er sået tvivl om det lovlige i, at staten har bevilget 35 mio. kr. til et tørdok-projekt.

- Der foregår ikke noget fordækt i Thyborøn. Tilskuddet fra staten skal gå til det forberedende arbejde med bl.a. byggemodning og infrastruktur herunder uddybning, kajer, stensætninger m.v. i havnen. Derefter kan vi forberede og senere bruge havnen til dok-aktiviteter. Men nogen vil åbenbart stikke en kæp i hjulet og prøver derfor at forhale sagen, siger bestyrelsesformand i Thyborøn Havn, Karl Kristian Bro.

Thyborøn Havn kan ikke selv løfte opgaven med strukturtilpasningen - bl.a. med tørdok-projektet. Derfor har Folketingets Trafikudvalg bevilget 35 mio. kr. som hjælp til opførelsen af en tørdok som en del af ”Havnepakke 2”.

Angst for konkurrence
Men brancheforeningen Danske Maritime mener, at støtten er konkurrenceforvridende og i direkte strid med EU-lovgivningen. Transportminister Hans Christian Schmidt har afvist, at der er blevet bevilget penge på et forkert grundlag.

Karl Kristian Bro undrer sig over, at det er en brancheforening, som er modstander af, at Thyborøn Havn skal være på forkant med udviklingen.

- Den situation, vi er havnet i, skyldes hverken det nylige folketingsvalg, udsigten til en ny regering, transportminister Hans Christian Schmidt eller beslutningen i Folketingets Trafikudvalg. Det er nok snarere, fordi brancheforeningen Danske Maritime er angste for de frie konkurrencevilkår, siger han.


Idéen med projektet er, at selve tørdokken opføres i havnen og agtes udlejet til operatører, som skal drive dokken uafhængig af havnedriften. Det samlede projekt forventes at blive på ca. 100 mio. kr. Statens tilskud på 35 mio. kr. skal kun bruges til det forberedende arbejde.

- Fiskefartøjerne er vokset meget i størrelse, og det er ikke længere muligt for de største fartøjer at blive serviceret på det eksisterende beddingsanlæg. Derfor kan vi ikke udvikle servicevirksomhederne yderligere i Thyborøn. Det er meget uheldigt, fordi vi ligger i et område, hvor det er vigtigt at fastholde og udbygge antallet af arbejdspladser, siger bestyrelsesformanden.

Det forventes, at tørdokken direkte vil skabe 40-60 arbejdspladser samt et tilsvarende antal inden for andre brancher.

Fakta
Thyborøn Havn omsætter årligt for ca. 30 mio. kr. og har 20 medarbejdere.
Følgeindustrierne i Thyborøn omsætter for ca. 1,5 mia. kr. årligt og har ca. 1000 medarbejdere.


Kilde: Thyborøn Havn
FiskerForum

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia