Besøg vores mobil side
 .

Forsker udsagn - Ingen løsning at skyde sælerne

Udgivet af FiskerForum den 24-05-2013 · info@fiskerforum.dk

Så kære fisker - behold hænderne i lommen, læn dig tilbage og lad virkeligheden tromle dig ned. Nogenlunde sådan kan man tolke de udsagn, som dansk forsker mener om løsningen på sælproblemet. Du kan intet gøre og intet stille op alligevel.

Man kan selvfølgelig lade naturen gå sin gang, og lade sælerne æde sig tykke og fede i laks og sild, og så bare vente på at de får en dioxin forgiftning, som de dør af. Eller man kan vente på at man når maksimum for bestanden, hvorefter den berygtede sælpest, vil begynde af florerer igen og tage livet af sælerne i titusindvis.

Rent hypotetisk, kan man derefter lade faggruppen af de efterhånden mange arbejdsløse fiskere og arbejdere fra fiskeforarbejdningsindustrien samt arbejdsløse medarbejdere fra alle lokale havne, sælge næseklemmer til de byboer og til turisterne der besøger vores kystområder, for at imødegå den værste kvælende lugt og stank fra de nu mange tusinde døde sæler der efter epidemien vil skylle op på vores strande.

Forskerne mener det er meget svært at løse fiskernes problem med sæler, der æder torsken i havområdet omkring Christiansø. Sælerne kommer nemlig bare på besøg, som de siger og yngler altså andre steder. Så hvis man begynder at skyde sælerne ved Christiansø, kommer der formentlig bare nogle nye til.

Udfra dette, kan man konkludere, at der åbenbart ikke er føde nok til sælerne, der hvor de yngler. Så det kan undre, at forskerne ikke også foreslår at man begynder at fodre sælerne. For med den tilvækst der er af sæler, vil fisken også snart være forsvundet fra Christiansø. Det vare nok ikke længe inden vi høre forslag om at man så kunne importerer fisk fra Norge, således man kan afværge den uundgåelige sultkatastrofe, som sælerne helt sikkert vil komme ud i. Der kommer sikkert også snart forslag til at man ved samme lejlighed bør overveje et vaccinations program, så en eventuelt epidemi af sælpest kan imødegås og forebygges. For når det drejer sig om at hjælpe sælerne, er der ingen økonomiske begrænsninger, her flyder pengestrømmen lystigt. Men når det drejer sig om fiskerne, der mister deres erhverv til de sultne sæler eller når det drejer sig om hjælp til følgeindustrien på land, hvor også arbejdsløsheden vil blive fremherskende, er den økonomiske kasse hermetisk lukket.

Et overset problem er, at specielt torsken, nærmest har en sjettesans, når det drejer sig om tilstedeværelsen af sæler. Dette får torsken til at trække væk, og i tilfældet Christiansø, kan dette få katastroffale følger, for så trækker torsken sig samtidig væk fra en af sine bedste gydefelter i Østersøen. Gydefeltet ligger nogle få sømil fra Christiansø. Fiskerne fortæller at skal de fange fisk i øjeblikket omkring Bornholm, har sæl-trykket på fisken, resulteret i at man i dag som fisker, skal sejle 15 til 20 sømil længere sydover for overhovedet at fange fisk. En tendens der kun er blevet værre år for år.

Forskerne mener man nærmest skal udrydde alle gråsælerne i Østersøen for at løse de lokale fiskeres problem. Men det er jo ikke kun et problem for fiskerne, det er også blevet et problem, at folk ikke længere kan få en god nærende kost og ad den vej få det livsvigtige D-vitamin, jod og selen samt de sunde fiskeolier omega-3 fedtsyrer, når der ingen fisk fanges. Det er også et begyndende problem, at folk omkring havne byerne ikke har noget at lave og at arbejdsløsheden i disse områder bare stiger og stiger samtidig med at indbyggertallet viger, alt dette pga. sultne og umættelige sæler, som der er blevet alt for mange af.

Så kære fisker – læn dig tilbage og nyd den søde lille sæl, der hver dag kan lystmyrde og skambide samt ihjelslår i hundredvis af gode friske konsumfisk, for selv herefter kun at spise en brøkdel af disse, for at få stillet sin sult.

Forskerne vurderer at, ”Det er næppe nogen løsning at skyde sælerne ved Christiansø, da de bruger området som spisekammer, men stammer fra helt andre områder.” Det vurderer seniorforsker Jonas Teilmann fra Aarhus Universitet, der er en af landets førende ekspert i sæler.Desuden kræver det internationale aftaler, hvis vi skal skyde sæler, som yngler ved Sverige og Estland. Så selv om der helt klart er et problem for fiskerne, så er det meget vanskeligt at gøre noget ved via regulering, ”siger han.

Kære forsker, svenskerne har allerede indført jagt på sælerne, som i dag må skydes fra åbne motorbåde. Så i stedet for at komme med de samme argumenter hver gang vi snakker om sælerne, så løft hovedet og se jer omkring og lyt. For der kommer også fornuftige ord fra fiskerne. Fiskere som dagligt står i problemer til op over begge øre og som dagligt bliver konfronteret med den sæl-virkelighed der findes derude.

FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia