Besøg vores mobil side
 .

Gennembrud for Gjerskov i sperlingforhandlingerne

Udgivet af FiskerForum den 30-11-2012 · info@fiskerforum.dk

Kommissionen og EU’s ministerråd har i dag bakket op om Danmarks ønsker om mere stabile og anvendelige kvoter på fiskeriet af sperling

I år har danske fiskere måttet ligge i havnen og vente på tilladelse til at fiske sperling, selvom der var masser af fisk at fange. Langsommelighed i EU-systemet har kostet industrifiskerne mange penge. Den sene frigivelse af kvoten betyder, at de ikke kan nå at fange alle de fisk, de har tilladelse til.

Det problem har fødevareminister Mette Gjerskov rejst på ministerrådsmødet i dag i Bruxelles, hvor hun har fået både Kommissionens og andre EU-landes opbakning til, at der skal findes en løsning, så vi undgår dette problem i fremtiden.

”Det her problem er simpelthen ved at blive løst med ekspresfart – målt med EU-målestok. Vi får en kvote fra 1. januar, og Kommissionen har lovet at komme med en løsning, der kan gøre livet lettere for sperling-fiskerne allerede fra efteråret 2013. Så vi kan se en ende på de yoyo- kvoter, som har været virkeligheden i en årrække”, siger Mette Gjerskov.

Problemerne i sperlingfiskeriet skyldes blandt andet, at sperling er en fisk, der ikke lever længe. Derfor skal beslutningen træffes så tæt på den biologiske rådgivning som muligt, og kvoteåret skal tilpasses herefter. I øjeblikket følger kvoteåret kalenderåret, og det er uhensigtsmæssigt.

Et af de danske forslag går derfor på at ændre kvoteåret, så det går fra november til november og følger fisken i stedet for kalenderen.

Et andet forslag går på at ændre fastsættelsen af kvoter til én gang årligt frem for de nuværende tre gange.

Endelig har Mette Gjerskov foreslået, at man kan operere med faste minimumskvoter. Men, siger Mette Gjerskov: ”Det er ikke afgørende, at det er præcis de danske forslag, der bliver vedtaget. Det afgørende er, at problemet bliver løst, og det er vi i dag blevet stillet i udsigt.”

Danmark er det eneste EU-land, der fanger sperling, så det er danske fiskere, der får hele kvoten.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
FiskerForum

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia