Besøg vores mobil side
 .

Giv fisken strøm

Udgivet af FiskerForum den 26-08-2012 · info@fiskerforum.dk

Norske forsøg med at bedøve fisken med strøm, inden rensning og håndtering, har givet rigtig gode resultater.

Seaside og SINTEF Fiskeri og Havbruk har fået patent på automatisk elektrobedøvelse af fiskene inden kniven sættes i og rensning begynder, det forbedrer både kvaliteten af fiskekødet og sikrer samtidig fiskeren mod skader.

Forsker Harry Westavik på SINTEF Fiskeri og Akvakultur har altid været optaget af fødevarekvalitet og kun af den aller bedste kvalitet. Han er ikke i tvivl om, at den kommer fra den norske notbåd N 246Ø Gunnar K. Årsagen er, at Gunnar K er udstyret med en særlig teknologi, der lammer fiskene før de slagtes og det hele sker vel og mærke automatisk med den nye afblødningsmaskine, som Gunnar K. netop har fået testet.

Skipper og reder Rolf Guttorm Kristoffersen står ofte ved roret i Gunnar K. Han har brugt teknologien Westavik som hans kolleger på SINTEF Fiskeri og Akvakultur har udviklet til brug under vodfiskeri. Maskinen lammer fiskene ved hjælp af elektricitet og med fisken sikkert ombord på skibet, er den nu rolige fisk med til at reducerer både tunge løft samt svært håndterbare fisk, som derfor kan slagtes meget præcist og dermed undgå blødningsforstyrelser og igen øge kvaliteten af fisken.

Besætningen på Gunnar K. er også meget tilfredse med maskinen, da Blogging normalt både er en kold, tung og besværlig opgave. Det har givet mange fiskere varige slid skader og problemer med helbreddet. Men med den nye maskine, er fisken i hvile når den skal håndteres hvilket gør jobbet så meget lettere.

Metoden er testet af et forskerhold fra IMARES Holland. De har målt fiskens hjerne aktivitet ved hjælp af elektroder. I laboratoriet hvor man har testet den nye teknologi på nogle forsknings-krydstogter, viste undersøgelserne, at bedøvelse havde en god effekt.

Elektrobedøveren tager ikke meget plads ombord og er let og vil ikke påvirke bådens stabilitet. Vi har også testet effekten af elektrobedøveren i forhold til den mængde fisk, der passerede igennem.. Eksperimenter har vist, at det fungerede lige så godt på fisken, uanset om det var en eller ti fisk, fortæller Westavik.

Kilde: Sintef
Fiskerforum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia