Besøg vores mobil side
 .

Giv’ ildelugtende fiskelugt en gang deodorant

Udgivet af FiskerForum den 26-09-2011 · info@fiskerforum.dk

Næsten alle garnfiskere kender dette fænomen, garnene ”brammer” og ”emmer” af dårligt lugt pga. opvarmningen på dækket

Garn fiskeriet kan på mange måder også være romantisk. Se billedet for jer og en kutter sejler ind ad indsejlingen i skumringen, efter en meget varm og solrig dag på havet, med en svag brise ind fra agten. Alt virker tilsyneladende i orden, men billedet forstyrres af en snigende grim lugt af rådden fisk, meget gennemtrængende og meget generende. Den kommer fra garn båden, som netop sejler ind i havnen.

Næsten alle garnfiskere kender dette fænomen, specielt efter en solrig og varm dag på havet. Garnene samles på dækket, de er fyldt med tang, krabber og dabs m.m. og inden man lander fangsten, er processen i gang. Garnene ”brammer” og ”emmer” af dårligt lugt pga. opvarmningen på dækket.

For hvad sker der egentligt, når den generende lugt begynder at brede sig. Rent kemisk foregår en organisk syntese, hvor sollyset og varmen sætter processen i gang. Der udvikles trisubstituted N(CH2CH3)3 som er den kemiske formel, som udvikler en gasart som stinker, som et råddent æg eller nærmere som ammoniak.

Lugten kan være så kraftig og irriterende, at ingen kan opholde sig i nærheden af den. Der går mange historier i enhver havn, om hvorledes garn fartøjer ligefrem er blevet flyttet fra bestemte havneområder pga. den meget generende lugt. Så generende at folk næsten ikke kan holde ud at opholde sig i det og som for nogles vedkommende, næsten kommer til at snappe efter vejret.

Men nu findes der en løsning. Hollandske forskere har udviklet og afprøvet et middel
som neutralisere lugten af fisk. Damex Net Fresh kan nu købes igennem Netshoppen Frydendahl Net.

Emballage størrelsen vil ligge på 5 ltr. (kan blandes med vand 250 ml. Net Fresh, som passer til 10 ltr. vand). Derefter sprayes eller vandes midlet udover garnene og de steder på båden hvor lugtgenerne er størst. Kort tid efter vil lugten være neutraliseret, og man kan igen holde ud at opholde sig i nærheden af garnene.

Som producenten af Net Fresh, har Damex Net Fresh også gennemgået en seriøs test i det praktiske. Fiskeskipper Alex Jensen på garnfartøjet SH 14 Kristina Husum, har afprøvet midlet for Frydendahl Net, og har med stor succes minimeret lugtgenerne fuldstændigt. Så mange års lugt generer vil fremover, og for altid, være fortid. Nu kan problemet løses med et middel, der kemisk går ind og dæmper den kvalmende lugt af rådden fisk.

FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia