Besøg vores mobil side
 .

Kontingent stigning sender forkert signal

Udgivet af FiskerForum den 21-06-2013 · info@fiskerforum.dk

Det er ikke størrelsen af den varslede stigning i kontingentet til Danmarks Fiskeriforening, men mere signal værdien i det, fiskeskipper Kaj Verner Kristensen Hvide Sande anfægter.

Selv om der er tale om èn promille i kontingentstigning her den 1. juli 2013, er det som om krisens omfang, indenfor konsumfiskeriet ikke påvirker eller ikke er gået op for fiskeriforeningen, fortæller skipperen fra RI 138 Helle Jes. ”Vi hænger på stigende omkostninger hele vejen rundt og må vende hver en krone, for at få enderne til at nå sammen. Så er det meget frustrerende, at vores egen forening ikke viser vilje til at spare og sætte tæring efter næring. Vi har med nogle foreninger i branchen at gøre, hvor jeg fornemmer et vist pamperi på lægterne og hvor man måske ikke helt virker for fiskeriets sag alene.. Det er jo ikke et ejendomsselskab med dyre adresser, vi er medlemmer af. Men der sker desværre noget med vores folk, når de først har sat sig i den berømte stol, er det utroligt svært at få dem op af den igen.” siger en vred Kaj Verner Kristensen, der samtidig fortæller at han efter næsten 40 års fiskeri agter at melde sig ud af fiskeriforeningerne.

”Jeg har fisket siden 1974 og har haft de gode år med i fiskeriet. Jeg fylder 67 år til november, så jeg har selvfølgelig mit på det tørre.” fortæller Kaj Verner Kristensen til FiskerForum. ”Derfor er det alligevel sørgeligt, når jeg sammenligner vores resultat med garnbåden RI 138 Helle Jes, som havde en omsætning på 6,5 mio. kroner i 2011 og til året efter, hvor omsætningen faldt med 500.000 kroner, til 6,0 mio. kroner, selv om vi landede den samme mængde fisk. Vi oplevede at faldet udelukkende skyldtes en faldende afregningspris på konsum på alle arter med 2,00 kroner pr. kilo i snit. Desværre ser denne tendens ud til at give et yderligere fald for indeværende år og på den baggrund skærer det lidt i øjnene, at vores egne fiskeriforeninger, først med Sydvestjysk Fiskeriforening og nu også Danmarks Fiskeriforening, blot sætter kontingentet op. ”

Det samlede kontingent til begge fiskeriforeninger var for skipper kaj Verner Kristensen i 2011 kroner 54.000,- i alt og det var således steget til 62.000,- i 2012. En stigning som kun forværrer resultatet i det i forvejen pressede konsumfiskeri, hvor afregningspriserne for eksempelvis rødspætter og pigvar svarer til de priser man afregnede fisken med for over 20 år siden. Men hvor omkostningerne stadigt er på himmelflugt, som med priserne på eksempelvis brændstof.

”Jeg har partsfiskere ombord, som har været her for nogles vedkommende i over 15 år og når vi deler, som vi gør med 9,5% til hver, er det svært for mandskabet helt at forstå at de faktisk hver betaler omkring 6.000 kroner til fiskeriforeningerne pr. år, ” forklarer Kaj Verner Kristensen og fortsætter, ”hvis ikke vi får stoppet denne udvikling, kan vi kun håbe på enten billigere renter i banken eller stigende priser på fisken, og da ingen af disse to forhold ser ud til at blive til virkelighed, tror jeg ikke vi har et konsumfiskeri i Danmark om 5 år.” slutter en forbitret Skipper.

Kaj Verner Kristensen når dog lige at tilføje til allersidst, at når det tidligere har set sort ud for fiskeriet, er der pludseligt kommet en ændring, der kunne vende hele billedet til det bedre. I dette tilfælde kunne det være at fiskeriforeningerne satte kontingentet ned og begyndte at tænke økonomisk og ansvarligt.

FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia