Besøg vores mobil side
 .

Makrelkrig på ord

Udgivet af FiskerForum den 14-11-2012 · info@fiskerforum.dk

Krigen på ord fortsætter i den Islandske og Færøske makrel tvist, hvor man fra begge sider fortsætter med forslag om sanktioner, som ikke alle EU-lande er enige i.

I sidste uge blev man i Bruxelles endelig enige om at straffe, hvad EU anser for et uansvarligt makrel fiskeri ved Island og Færøerne. De nordatlantiske lande har ensidigt tildelt sig selv store kvoter af makrel og Europa-Kommissionen advarer derfor om, at ICES`s (International Council for the Exploration of the Sea) videnskabelige rådgivning, på den baggrund, er meget tæt på en anbefaling af nedskæringer i makrelkvoterne for næste år.

Men Frederick J. Arngrímsson, direktør for den islandske Fishing Vessel Owners Federation (LIU), siger, at hvis der har været forslag fremme om at forbyde islandske eksport af fisk og skaldyr til EU, vil dette både være i strid med reglerne omtalt i de Europæiske handelsaftaler og i strid med Verdenshandelsorganisationens regler, som både Island og EU har tilsluttet sig og som de er medlemmer af. Han fremførte også, at der havde været en masse misinformation fra lande som Skotland og Norge om status for makrelbestanden. Tallene fra Islandsk forskning viser at bestanden af makrel har det godt.

På den anden side argumenteres der for, som Audun Marak, direktør den norske Fishing Vessel ejere Federation (Fiskebåt) påstår, at de to rebelske øer handler uansvarlig, og at det er på tide at sætte en stopper for "piratfiskeriet".

Men Danmark, som har det udenrigspolitiske ansvar for Færøerne, er ikke tilhængere af sanktioner og vil i givet fald, sammen med Tyskland, stemme imod et hvert forsøg på at indfører sanktioner.

Danmark siges at have fremlagt en omfattende protokol, hvor de har forbeholdt sig ret til at fremlægge et hvert forsøg på foranstaltninger rettet mod Færøerne, for EU Domstolen.

I givet fald, sanktioner indføres mod de to lande, vil dette indtil en afgørelse foreligger fra EU Domstolen, i princippet udsætte sagen. Et hvert forsøg på at forbyde Islandsk eksport af fisk og skaldyr, ville blive mødt med voldsom modstand fra fiskeriinteresser, der er afhængige af islandske forsyninger, som torsk og kuller.

FishUpdate.com
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia