Besøg vores mobil side
 .

"Med blikket rettet fremad ser vi tilbage"

Udgivet af FiskerForum den 20-01-2011 · info@fiskerforum.dk

Når VestjyskBANK i Hvide Sande ser tilbage på året der gik for deres kunder i fiskeriet, er der både gode og mindre gode begivenheder at berette om.

Konsumfiskeri:
”Konsumfiskeriet har haft et fornuftigt år med bedre priser på mange fiskearter i sammenligning med 2009. Desværre kom MSC-certificeringen på Nordsø-rødspætten ikke som forventet, og vi håber selvfølgelig at dette bliver aktuelt i 2011 med bedre priser til følge,” siger erhvervsrådgiver Gurli Jensen.

Rejefiskeri:
De sidste 2 år har rejefiskerne måtte kæmpe mod en væsentlig mindre pris og forekomster af hesterejerne end før . ”Men jeg er imponeret over rejefiskernes indsats og kampgejst på området,” siger afdelingsleder Marie Øgendahl, og ser på rejefiskeriet som et eksempel på, hvor hurtig en vending fiskeriet kan tage fra gyldne år til hårde tider.

Industrifiskeri:
”Drømmeår” er udtrykket som både Marie Øgendahl og Gurli Jensen forbinder med fiskeriet efter brislinger og tobis. ”Industrifiskeriet 2010 har været et godt supplement til konsumfiskeriets lave priser i 2009,” siger Gurli og tilføjer, at en god del af konsumfiskerne i Hvide Sande har deltaget i industrifiskeriet gennem årets løb.

Generelt kigger VestjyskBANK-kollegaerne tilbage på året med tilfredshed. ”Renten har været forholdsvis lav og stabil, dog er schweizerfrancen steget uventet,” beretter Marie Øgendal. En del af fiskerne har optaget lånene i schweizerfranc, mens kursen har ligget på et lavere niveau.

Afdelingen i Hvide Sande drager også fordel af samarbejdet med filialafdelingen i Thyborøn, som også beskæftiger sig med kunder i fiskeriet. Og fusionen mellem Ringkjøbing Bank og VestjyskBANK i 2008 har vist sig at være et aktiv for virksomheden. ”Vi var selvfølgelig spændte på, om fiskerisektoren ville få samme prioritet under den nye direktion, men spændingen blev hurtigt udløst og erstattet af en glæde over samme fokus på området og ydermere sparringspartnere og kollegaer i Thyborøn-afdelingen,” lyder det fra Marie Øgendal.
Begge er de enige om at prioritere serviceniveauet og know-how inden for fiskeriet højt. ”Vi oplever da også, at mange af vores fiskerirelaterede kunder sætter pris på, at vi kender noget til fiskeriet. Og vores indblik i fiskeriet gør det også nemmere at vurdere budgetter og fiskeplaner sammen med fiskerne,” tilføjer Gurli og fortæller, at de også arbejder med fiskere udenfor regionen.

Når afdelingslederen og erhvervsrådgiveren ser frem mod det nye år med fiskeriorienterede briller, er de spændte og har forventninger på kundernes vegne. Blandt andet håber bankrådgiverne, at især MSC-certificeringen på Nordsø-rødspætten bliver afklaret, og at priserne dermed kommer op på et højere niveau. På den politiske side må erhvervet i 2011 acceptere en kvotenedsættelse på bl.a. 20% af nordsøtorsken, og en havdage-problematik, som heller ikke er løst. Det er realiteter, som både fiskerne og erhvervsrådgiverne er nødt til at acceptere og have in mente, når nye modeller, budgetter og fiskeplaner udarbejdes.

”Vi har også et håb om at løbende udskiftning i fiskerflåden og generationsskifte finder sted, så fiskeriet ikke forsvinder med den forholdsvis høje gennemsnitsalder som pt. er en kendsgerning”, siger Gurli. Derfor deltager banken også aktivt i generationsskifteselskabet Fiskernes Fremtid, som har til formål at hverve flere unge til fiskeriet. ”Vi er åbne over for nye løsninger, modeller og overtagelsesordninger og ønsker at være med til at finansiere fiskerierhvervet og markedsføre det som et spændende og professionaliseret erhverv,” lyder det fra Gurli, som også sidder i bestyrelsen for generationsskifteselskabet Fiskernes Fremtid. VestjyskBANK tror på fiskeriet i Hvide Sande og erhvervets omstillingsparathed, fleksibilitet og gå-på-mod er nøgleord for at fiskeriet nok skal overleve de nye tider.

Kilde: FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia