Besøg vores mobil side
 .

Norsk forskning i sterilisering af opdræts laks

Udgivet af FiskerForum den 07-02-2012 · info@fiskerforum.dk

Med et budget på 6,4 millioner finansieret af FHF, AquaGen, Marine Harvest og Skretting, starter ny forskning ved Institute of Marine Research et projekt om sterilisering af laks kan løse problemerne med den frygtede genetiske indflydelse med sammenblanding og gydning af opdræts laks og vild laks kan få.

Forskningsprojektet omfatter en del firmaer, som er under ledelse af Marine Institute i samarbejde med AquaGen, Marine Harvest, Skretting og NIFES Alfred Wegener Instituttet i Tyskland.

Projektet omhandler sterilisering af opdrættede laks og man håber det kan løse problemerne med genetisk indflydelse på vildt lakse bestanden. Genetiske påvirkninger kan forekomme, hvis opdrættede fisk gyder med vilde fisk. Men før sterile laks kan bruges på de kommercielle havbrug skal en række spørgsmål om fiskevelfærd først løses.

I det treårige projekt vil forskerne udvikle fødevare efter økologiske metoder specielt målrettet sterile triploide laks. Laksen kan gøres steril ved at eksponerer embryoner med højt tryk, på bestemte tidspunkter, som så vil give fisken et ekstra sæt kromosomer og dette kaldes triploid. Større fisk har to sæt kromosomer og kaldes diploide.

Fordelen ved metoden er at de sterile fisk vokser hurtigt i vandfasen og at den ikke kan reproducerer sig selv. Ulempen er at de sterile laks har lidt flere deformiteter og en lidt højere dødelighed af æggene samt en mindre tolerance overfor varmt vand.

Forskningen ved Institute of Marine Research viser at det formentlig er muligt at afhjælpe disse problemer, ved at tage særligt hensyn til triploide lakss opdræt mht. miljø og fiskefoder.

Kilde: Havforskningsinstituttet
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia