Besøg vores mobil side
 .

Oslo tingret har erklæret MTB gebyr for grundlovsstridigt.

Udgivet af FiskerForum den 15-02-2012 · info@fiskerforum.dk

Norske havdambrug får udstedt licenser efter Maksimalt tilladt Biomasse (MTB) på 700 tons pr. licens, med undtagelse af områderne Troms og Finnmark, som har MTB på 900 tons pr. licens. Der afkræves selskaberne bag havdambrugene at indrapporterer biomasse MTB en gang om måneden, på en bestemt dato.

Efter en retsafgørelse hvor Selsøyvik Havbruk AS havde indstævnet den Norske Stat for MTB gebyret er dommen faldet ud til fordel for havdambruget, som herefter får tilbageført 500.000 NOK i sagsomkostninger.

I præmissen for dommen slår Tingretten fast at det er umuligt at beregne biomassen MTB nøjagtigt og at man i stedet ligger en fejlmagen ind på mindst 5%, før man dømmer i en sag om overtrædelse.

Norske Gand Aqua har helautomatisk akustisk biomassemåler til havdambrug.

Teknisk ansvarlig chef fra Gand Aqua Anders Honningsø anfægter ikke dommen, men udtaler ”retten tager fejl, når den i dommen siger at man ikke kan beregne biomassen MTB nøjagtigt. Ny teknologi har siden sidste år været tilgængelig på området og fejlmagen ligger under 2% for både gennemsnitsvægten og antallet af fisk”.

Honningsø fortsætter, ”vi har videreudviklet en akustisk sonar der gør det muligt at beregne både gennemsnitsvægt, antal og vækstfordeling, og det med en magen som er bedre end 2 pct. Ved hjælp af en bøje, som ligger i midt i havbruget, måles biomassen MTB automatisk, og leverer dataerne løbende efter behov.”

Gand Aqua har testet og målt biomasse MTB, hos mange Norske opdrættere, store som små og tallene er følgende holdt op mod den faktuelle slagtevægt uden nævneværdige udsving. ”Så målingerne holder”, slutter Honningsø.

Kilde: Kyst.no
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia