Besøg vores mobil side
 .

Rohde's profeti viste sig rigtig - Norge sylter

Udgivet af FiskerForum den 10-03-2014 · info@fiskerforum.dk

Set i lyset af sammenbruddet mellem Norge og EU, i de for Danmark meget vigtige fiskeforhandlingerne, har EF-parlamentarikeren Jens Rohde's (V) profeti i midten af februar, om at nordmændenes rigdom er steget dem til hovedet, ramt helt rigtig.

I Jyllandsposten kunne man dengang læse Rohde's kommentar til kvoteforhandlingerne mellem EU og Norge om fiskene i Nordsøen og Skagerrak. ”Norge sylter med vilje, og for hver dag der går, hvor den danske fiskeindustri ikke kan levere markedets efterspurgte fisk, fordi de må gå uden om norsk farvand, tiltager Norge sig en større del af det europæiske og danske marked,” var blandt andet nogle af udsagnene fra dengang.


Nu følger Danmarks Fiskeriforening op, med tre konkrete krav fra fiskerne. Krav som forelægges den danske regering, Eu-Kommissionen og Ministerrådet i EU:  1. Stop al import af fisk fra Norge til EU

  2. Udbetal kompensation til de fiskere der er udelukket fra fiskeriet i norsk zone

  3. Forhøj kvoterne i EU-farvand, som kompensation for den manglende fisk fra norsk zone.


Siden torsdag, den 6. marts, har embedsmænd fra begge sider, forhandlet i Edinburgh i Skotland, og det så sent fredag nat ud til, at man havde opnået enighed om fordelingen af fiskekvoterne for Nordsøen og Skagerrak i år. Men Norge tog en kovending i sidste øjeblik, og meddelte at underskriften først endeligt kunne sættes, medmindre aftalen om makrelkvoterne for NordøstAtlanten, også kunne aftales færdigt. Herefter brød forhandlingerne sammen.


Danske fiskerne er gidsler i et skandaløst forhandlingsforløb om fiskekvoterne i Nordsøen og Skagerrak, hvor de i lang tid kun har kunnet se magtesløse til, at embedsmænd med vekselende succes, har forsøgt, først at forhandle makrelkvoterne hjem fra det NordøstAtlantiske område og siden kvoterne for Nordsøen og Skagerrak, begge gange forgæves og uden held. Tværtimod ser forhandlingerne nu ud til at være kørt helt af sporet og et forhandlings resultat ligger måske nu, endnu længere ude i fremtiden.


På tirsdag skal der være en forespørgselsdebat i Folketinget med fødevareminister Dan Jørgensen (S) om de sammenbrudte fiskeriforhandlinger, og her vil vi så få den første rigtige indikation på hvor hårdt politikerne, vil gå på Norge og hvor meget støtte fiskerne kan regne med fra de folkevalgtes side.


Kilde. Jyllandsposten og Danmarks Fiskeriforening / FiskeriTidende
FiskerForum.com


Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia