Besøg vores mobil side
 .

SINTEF forskere ser lovende perspektiver for flydetrawl.

Udgivet af FiskerForum den 31-07-2012 · info@fiskerforum.dk

Forskerne har gennem de sidste par år arbejdet med udvikling af bedre trawlmetoder i et projekt under FHF.

Peruanske Eduardo Grimaldo og spanske Manu Sistiaga er begge forskere ved fiskeriteknologi sektionen ved SINTEF i Trondheim. De mener at kan vi få trawlet op fra bunden samt sorterer de mindre fisk fra og i stedet få et passende mængde fisk med i hvert hal, ikke længere behøver at være ønsketænkning for trawlfiskerne. Med det rette udstyr er dette tættere på end man skulle tro.

Eduardo Grimaldo fortæller, ”vi bruger en ny metode som vi har kaldt Exit Windows, som har mange ”panel” åbninger i siden af noten, så mindre fisk kan slippe ud før den kommer ”i posen”, med risiko for at fisken tager skade. Den anden metode vi har afprøvet er et T90 trawl, hvor netknuderne er drejet 90 grader.”

”Resultaterne herfra viser at både T90 trawlet og Exit Windows er yderst lovende og meget effektive til at selektere mindre fisk fra, selv med en rimelig højt slæb på op til 12 tons fisk pr. time,” fortsætter Grimaldo. Begge trawl havde under tre procent undermålere med op, selv i områder hvor fiskens størrelse udgjorde op til 32 procent af den samlede mængde der kunne fanges,” fortalte Sintef forskeren Grimaldo.

Resultaterne af forskernes test er meget opløftende, da der specielt i de norske farvande har været mange hvidfisk, som har givet fiskerne store og specielle problemer med at trawle, uden at få for mange småfisk med i de konventionelle trawl med traditionelt separeringssystem. Det har betydet at trawle oppe i vandet efter hvidfisk, har været forbudt i norske farvande. Derfor har man i stedet måtte bundtrawle efter torsk i det nordlige.

Det norske Fiskeridirektorat ønsker dog flere resultater før man eventuelt begynder at overveje muligheden for at bruge flydetrawl i det nordlige område.

Kilde: Sintef.no / Kystmagasinet.no
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia