Besøg vores mobil side
 .

Svenskerne forsøger nu at stoppe den Amerikanske hummer

Udgivet af FiskerForum den 23-09-2012 · info@fiskerforum.dk

Amerikansk hummer betragtes som en invasive art i svenske farvande og forsøger nu med kampagne ”Fang en Amerikansk hummer og modtag 500 kr i dusør.” initiativet kommer fra Havfiskeri Laboratoriet ved det Svenske landbrugsuniversitet (SLU) og fra Marine og Water Authority.

Amerikansk hummer betragtes som en fremmede og invasive arter, der truer biodiversiteten. I Sverige er det forbudt at opbevare amerikanske hummere i, hverken poser eller kasser eller i vand i forventning om snarligt salg.

”Vi betaler 500 kroner for hver amerikansk hummer i belønning, som laboratoriet får adgang til, og som mistænkes for at være enten amerikansk eller syg,” siger Mats Ulmestrand Sea Fisheries Laboratory.

Havfiskeri Laboratory modtog i 2008 fire hummere, i 2010 blev der fanget en amerikansk hummer i fjorden og i 2011 var ingen hummere. Derfor er der brug for hjælp fra hummerfiskerne, for at få et bedre og mere retvisende billede af situationen.

Den amerikanske hummer kan være inficeret og smittet med bakterier og parasitter, der endnu ikke findes i de svenske farvande. Det Nordamerikanske hummerfiskeri er lokalt blevet hårdt ramt af adskillige dødbringende sygdomsudbrud. Blandt andet den bakteriel sygdom gaffkemia som kan være et stort problem for hummere, som er opbevaret i tanke før eksport. Ligesom sygdomme i havet som smitter og forårsager omfattende skader på hummerens skal. Ligeledes har amerikanske hummere også parasitter, der spiser hummer æg, en parasitart der også kan angribe krabber.

Konkurrencen mellem den amerikanske og den Europæiske hummer forventes også at blive hård, både på mad og plads.

Et andet problem er risikoen for hybridisering, dvs den amerikanske hummer og indenlandske hummere krydses med hinanden. I Norge (Skagerrak) blev der i efteråret 2009 opdaget en amerikansk hun hummer, der syntes at være blevet befrugtet af en europæisk han hummer. Forskere ved Havforskningsinstituttet i Norge venter nu på den hybride yngel vil nå seksuel modenhed, for at se, om de er frugtbare.

Det Svenske Miljødepartement er nu ved at forberede et nyt lovforslag for at stoppe den uregulerede import og forbyde salg af levende amerikanske hummere.


Kilde: Havfiskelaboratoriet.

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia