Besøg vores mobil side
 .

Tankførte fisk skal måske opbevares i vand der er renset.

Udgivet af FiskerForum den 22-03-2011 · info@fiskerforum.dk

Er fiskeskibenes proces vand det samme som ballastvand. Hvis ja, risikerer de større fartøjer med tankføring, at skulle investere store summer i renseanlæg.

Fiskefartøjer på over 400 bt., vil ifølge IMO ballastvandskonventionen (International Maritim Organization), blive omfattet af reglerne for rensning af ballastvand.

Og dermed er en gruppe danske fiskefartøjer kommet i sigtelinjen, idet de bruger procesvand – ofte omtalt nedkølet havvand, til hurtigt at opnå den lovbefalede nedkøling af fisken til OS04;C (og videre -1,5 S04;C på rejsen hjem) .

Rensning af ballastvand skal sikre mod uønskede invasive arter, og ved udarbejdelsen af den internationale konvention er det fastslået, at fiskefartøjer på over 400 bt. omfattes af reglerne – og disse regler skelner ikke mellem om vand benyttes som ballast, eller er tiltænkt til nedkøling af fødevarer.

Problemet blev drøftet ved Pelagisk Fiskeriforenings generalforsamling fredag d. 18. marts. Formand Gustav Øglend er stærkt bekymret over, hvad der vil ske, hvis fartøjerne skal rense det nedkølede vand. ”Jeg har fuld forståelse for, at invasive arter er uønsket. Derfor bør ballastvand renses, men det vand vi har i tankene, er ikke ballast og benyttes udelukkende til nedkøling af fødevarer” forklarer Gustav Øglend i en uddybende samtale med Fiskerforum.dk.

Gustav Øglend har siden foråret 2010 været opmærksom på problematikken og har siden deltaget i flere møder med hhv. Søfarts- og Naturstyrelsen.

Begge instanser har udvist stor forståelse for fiskernes særlige situation, men det er ifølge Gustav Øglend, en vanskelig og øjensynlig langvarig proces, at få en IMO konvention ændret.

Det overvejes for nuværende, om de berørte fiskefartøjer skal have udarbejdet en risiko vurdering, som eventuelt vil kunne understøtte anmodningen om fritagelse eller dispensation fra ballast reglerne. Derfor har Pelagisk Fiskeriforening inddraget Danmarks Fiskeriforening i sagen, ligesom Gustav Øglend håber på, der kan etableres et samarbejde mellem de berørte kyststater rundt om Nordsøen, idet problemstillingerne er ens for de enkelte landes fiskere.

Praktisk taget alle pelagiske fartøjer i det nordøstatlantiske område bruger den omtalte metode med nedkølet havvand til konservering af fangsten. For en konsumlast på 1.000 tons fisk, benyttes ofte op til ca. 1.000 tons nedkølet havvand.

Kilde: FiskerForum/EK

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia