Besøg vores mobil side
 .

Torske-snyd i Norge for milliarder

Udgivet af FiskerForum den 26-03-2014 · info@fiskerforum.dk

Det nye norske NRK Brennpunkt-dokumentar-program «Torskefusket», har sat fokus på snyd og ulovligheder i det norske torskefiskeri.

Det er en bombe under norsk fiskeri, et fiskeri som i mange år har gjort det skandinaviske land, til en af verdens største og bedste blandt fiskerinationer.


Et renomme der i udsendelse fra Norsk fjernsyns program Brennpunkt, får et stort skud for boven. På blot en time, sættes der et stort spørgsmålstegn ved fiskeriet i norsk farvand, da det blev afdækket, at der eksporteres langt flere torsk end der bliver opgivet i fangstrapporterne.


Fiskeopkøber Steinar Eliassen, som NRK.tv har interviewet i Brennpunkt-dokumentaren, fortæller at der eksporteres mere end 15 – 20% ud af landet end landingsopgørelserne viser. Betydeligt mere end hvad der skulle være muligt. Der er tale om svindel i milliardklassen.


Fiskeridirektoratet afviser
Det norske fiskedirektorat forsvarer sig dog med at fiskeopkøberens tal ikke kan bruges direkte, som omtalt i udsendelsen. Altså at der eksporteres langt flere fisk end fangstjournalerne viser. Direktoratet er direkte uenige i Eliassens udsagn, uden dog at kunne tilbagevise dette i udsendelsen.I følge fiskeopkøberen Eliassen, har direktoratet bare ikke gjort deres arbejde godt nok.Fiskere snydes på vægten
Flere fiskere i udsendelsen føler sig snydt på vægten, når de lander deres fangst. Vejesedlerne viser betydeligt mindre end det de selv havde regnet med og i flere tilfælde skønnes fangsten, at være af en ringere kvalitet, end de egentlig er. I begge tilfælde fører dette til en dårligere afregning for fiskerne, og giver derfor ikke et fornuftigt udbytte for anstrengelserne på havet.


Det er både økonomisk kriminelt og miljømæssigt uforsvarligt.
Direktør Trygve Myrvang i Norges Råfisklag, som er fiskernes egen salgsorganisation, er mere direkte i programmet. ”Omdømmet i fiskeriet er i fare, hvis ikke vi snart for stoppet ulovlighederne i torskefiskeriet. Et kilo fisk skal registreres som et kilo fisk. Alt andet er ulovligt,” præciserer direktøren. ”Det værste der kan ske, er at Norge som førende fiskerination får et svækket omdømme.”


Norges fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) slutter med en kommentar til dokumentaren fra NRK, ”det er meget nedslående og alvorligt, Norge kan ikke accepterer dette, da erhvervet er en af Norges vigtigste overhovedet.”


Se programmet her.


Kilde: NRK
FiskerForum.com


Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia