Besøg vores mobil side
 .

Torsks tidlige kønsmodning – er et stort problem i akvakultur miljøet.

Udgivet af FiskerForum den 03-03-2012 · info@fiskerforum.dk

Hanne Johnsen forsvarede sin ph.d. afhandling - Vigtige gener og regulatorer, der er forbundet med seksuel differentiering og gonade (kønskirtlernes) udvikling i torsk (Gadus morhua L).

Et af de helt store problemer i torsks tidlige kønsmodning, er at fiskekvaliteten falder med reduceret muskel vækst og ringe filet kvalitet, til følge. I Hanne Johnsens ph.d. afhandling, afdækker og studere hun de gener og regulatorer, der er forbundet med den seksuelle udvikling i torsk.

For at kontrollere og styre kønsmodningen og den seksuelle modning, er det afgørende at kortlægge de væsentlige biologiske involverede mekanismer, og det har Hanne Johnsen, med sin afhandling, været med til at øge den grundlæggende viden om.

I doktorgrads arbejdet viser det sig at han- og huntorskens køns udvikling er styret af forskellige gener. Det slås fast at dmrt1-genet er centralt i han torskens udvikling, mens dannelse av østrogen hos hunfisken er reguleret af cyp19a1a-genet. Fem unike dmrt-gen som blev fundet i torskens genom, og analyser af de omkringliggende gener i forskellige hvirveldyr repræsenterer en helt ny forståelse af evolutionen af denne gen-familie.

Fakta:
Hanne Johnsen har afsluttet en Master of Science grad på det norske College of Fishery Science / Universitetet i Tromsø i 2006. Hun er 35 år og bosat i Tromsø. Hanne Johnsen blev efterfølgende knyttet til Det Norske College of Fishery Science som forsknings-assistent og fortsatte som kandidatstipendiat efter det blev en del af Food Research Institute Nofima. Ph.d. projektet blev primært finansieret af Norges Forskningsråd / funktionel genforskning (Fuge).

Kilde: Nofima
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia