Besøg vores mobil side
 .

Bornholmsk fisker har succes med skrubberist

Udgivet af FiskerForum den 07-02-2017 · info@fiskerforum.dk

Det er fisker Claus Stenmann Hansen med den mindre bornholmske trawler R200 »Cometen«, der med sine idéer og håndtegnet trawlløsning, har ramt hovedet på sømmet, med sin skubberist til selektivt torskefiskeri i Østersøen.

En ristløsning der nu er kommet under »Fast Track projektet (www.fast-track.dk)« om bæredygtigt, omkostningseffektivt og responsive fiskeriløsninger under landingsforpligtelsen, der med støtte fra EU´s Hav- og Fiskerfond (EHFF), Den Europæiske Union og Miljø- og Fødevareministeriet, endeligt har fået tilladelsen til forsøgsfiskeriet igennem.


Projektet skulle efter den bornholmske fiskers mening, gerne resultere i en godkendelse af ristene i trawlet og håbet fra fiskeren fra Svaneke, er selvfølgelig en hurtig godkendelsesproces der dog ifølge projektleder Jordan Feekings fra Aqua DTU, involverer udfærdigelsen af både en videnskabelig validering og en tilladelsesproces, før en ansøgning om godkendelse kan sendes igennem det regionale BaltFish og Scheveningen gruppen.


Lovende resultat efter kun tre ugers fiskeri


I runde tal betyder det, at fiskeriet efter torsk nu ikke længere har så mange skubber som bifangst med i trawlet som tidligere. Faktisk fortæller Claus Stenmann Hansen til FiskerForum, at når kollegaer der fisker tæt på R200 »Cometen« har hevet de sidste slæb på en dag, har de ca. 50 kasser skrubber med ind, hvor Claus Stenmann Hansen, med sine trawl monteret med skubberiste, kun har små 2 kasser skrubber med ind. Fangsten af torsk er nogenlunde ens fra fiskeriet med og uden riste.


Et fantastisk resultat, der udover den unødige fangst af skrubber også giver en bedre fiskekvalitet. Kvaliteten forbedres væsentligt, fortæller Claus Stenmann Hansen, da torsk og skrubber ikke ligger og slider på hinanden i fangstposen, hvilket giver en fangst af flotte torsk i bedste kvalitet. Ligeledes giver de færre skubbefangster betydeligt bedre plads ombord og ikke mindst mere tid til det væsentlige, at sikre fangsten af torsk bliver behandlet skånsomt og nænsomt, for at værdioptimere til den bedst mulige afregningspris. Endvidere fortæller Svaneke fiskeren til FiskerForum, at der ligger en ikke helt ubetydelig sidegevinst i færre løft af fangsten og dermed mindre håndtering, da skrubberne jo er sorteret fra og derfor ikke hverken skal tackles ombord eller ilandtages.


Store forventninger


Fiskeren fra Svaneke forventer sig meget af ristene i trawlet, der under fiskeriet i Østersøen netop i disse dage viser sin værdi og giver håb om, at fremtidens fiskeri ikke skal belemres med tvungen discard og ilandtagning af »værdiløse fisk«. Istedet skulle man hellere satse på selektive redskaber, der under fiskeriet og inden fisken hives ind, allerede har sorteret fangsten. Det giver mening og giver dermed også håb for de stakkels »små« fisk, der under discarden og udsmidsproblematikken, må lade livet og bringes i land. Tidligere praksis var en nænsomt genudsætning til et liv i havet, hvor de små kunne vokse sig store og sidenhen blive en god fangst for en fisker, måske endda for skipperen fra Svaneke.


Du kan se en video af hvorledes ristene virker her på Gradingsystems.com


Opfordring fra projektleder Jordan Feekings fra Aqua DTU


Sidder du som fisker med en anden eller tilsvarende løsning på trawlfiskeriet, og ønsker du at være med i FastTrack projektet, så indsend din ansøgning. Måske bliver det din idé eller redskabsløsning panelet tester næste gang.


Der er tre måder hvorpå du kan kontakte panelet og få din idé revideret
Kilde: DTU Aqua
FiskerForum.dk


Bornholmsk fisker har succes med skrubberist -del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik