Besøg vores mobil side
 .

Enoksen advarer mod ny Grønlandsk fiskerilov

Udgivet af FiskerForum den 13-11-2017 · info@fiskerforum.dk

Direktør Hanseeraq Enoksen, der tidligere i år modtog det grønlandske hæderstegn Nersornaat i sølv, som en anerkendelse for et langt og engageret erhvervsmæssig indsats indenfor fiskeriet frygter nu også, at det kan få store økonomiske konsekvenser for det grønlandske samfund, hvis den nye fiskerilov for Grønland bliver vedtaget.

Enoksen stiller sig nu op bag den efterhånden lange række af modstandere af Fiskeriloven og advarer tilsvarende mod de tidsbegrænsede kvoter, der i yderste konsekvens kan få de store rederier til at miste deres konkurrencedygtighed og de små og mindre fiskere ikke kan få finansieret deres kuttere og joller.


Til KNR nyhederne slår han fast, »hvis man anskaffer sig en båd, så skal man som regel også låne nogle penge. Men hvis den nye fiskerilov vedtages, hvor licensperioden er begrænset til fem år, så bliver det overordentligt svært at låne penge i banken,« forklarer Hanseeraq Enoksen, og slår samtidig fast, at fem år ikke er tilstrækkelig tid til at tilbagebetale et lån.


Det den mangeårige fisker fra Sisimiut (Holsteinsborg) også peger på er, at man skal huske på, at Grønland på det tidspunkt, man gjorde kvoterne tidsubegrænsede og omsættelige, var på fallittens rand. Dengang var der alt for mange kvoter, som var ved at ødelægge økonomien fuldstændigt.


Til Sirmitsiaq Nyhederne siger Hanseeraq Enoksen, at det var en politisk genistreg, med tidsudbegrænsede og omsættelige kvoter, der viste sig at kickstarte og effektivisere fiskeriet og derved bane vejen ud af den opslidende økonomisk krise. De etårige kvoter battede ikke i banken, når der skulle stilles sikkerhed og garanti for lån til fartøjer på mellem to- og trecifrede millionbeløb. Og det er nok de færreste investorer, der vil føle sig trygge ved, at hele forretningens grundlag kan risikere en fundamental ændring med så kort et varsel som et år.


Hanseeraq Enoksen peger endvidere på, at eksperter vurderer, at fiskeriets kreditværdighed, i et tilfælde af et ja til Fiskeriloven, vil falde med mere end to milliarder kroner.


Derfor lyder opfordringen fra Enoksen da også, at man skal passe på den nye fiskerilov ikke fører landet i den retning. Til KNR Nyhederne understreger Enoksen, at han frygter der kommer alt for mange licenser der gør, at det ikke kan løbe rundt økonomisk.«Kilde: KNR og Sermitsiaq
FiskerForum.dk


Enoksen advarer mod ny Grønlandsk fiskerilov - del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik