Besøg vores mobil side
 .

»Først sælger de og så får de det hele tilbage gratis«

Udgivet af FiskerForum den 30-08-2017 · info@fiskerforum.dk

Det Kooperative Thorupstrand Kystfiskerlaug får kritiske bemærkninger med på vejen af en svensk fiskerispecialist.

I en artikel i fiske.zaramis.se skriver Anders Svensson at de fleste Thorupstrand-fiskere solgte deres kvoter mellem 2008 og 2017, for så sidenhen at få dem tilbage gratis.


Bestyrelsen i Thorupstrand Kystfiskerlaug ApS bestående af formand Thomas Højrup samt Jonny Olsen, Per Bogø Olsen, Bjørno Rune Vendelbo Nielsen samt Kern Ove Kristensen, hvor formanden Thomas Højrup var en af initiativtageren til kystfiskerlauget. Siden da er Kooperativet blevet en af de største danske indehavere af demersale fiskerirettigheder (FKA). Her nævner Svensson specifikt, at både Thomas Højrup og Kern Ove Kristensen ingen fiskefartøjer ejer.


Først sælge de og så får de fiskerirettighederne tilbage igen gratis, er én efter Svenssons mening lidt for smart måde at udnytte det danske kvotesystem på. For ved at sælge deres fiskerirettigheder har en del af ejerne af Thorupstrand Kystfiskerlaug Aps, fået penge. De tilhører alle kystfiskerordningen, men det har for deres kvoters vedkommende været muligt at sælge dem til hvem de ville, også til fiskere udenfor kystfiskerordningen. Nu betyder de kommende ændringer af Kystfiskerordningen, at tidligere solgte kvoter nu fås tilbage ganske gratis. De kan nu sælge dem igen, dog med den begrænsning, at det kun må være til fiskere indenfor Kystfiskerordningen denne gang.


Taberne her er de fiskere, som på denne måde bliver »frarøvet« fiskerirettighederne, og som tidligere købte for store summer kvoter op fra netop medlemmer af Thorupstran Kystfiskerlaug Aps. Det var primært små og mellemstore fiskere, der fiskede med trawl og derfor »teknisk set« stod udenfor Kystfiskerordningen.


Ligesom det er med partnerne i Thorupstrand Kystfiskerlaug ApS og andre involverede fiskere i Kystfiskerordningen, havde man mulighed for at sælge sine fiskerirettigheder. Men med ændringerne i Kystfiskerordningen, får de nu fiskerettighederne tilbage, som de tidligere havde solgt. En procedure som forekommer Svensson både uretfærdig og urimeligt, for dem som fratages fiskerettighederne, hvilket i hovedsagen vil være andre mindre og kystnære fiskere, bør i følge den svenske fiskerispecialist, som et minimum opnå kompensation, for i det mindste det beløb, de tidligere havde købt fiskerirettigheder for, eller opnå en kompensation svarende til markedsprisen for kvoterne.


Det kan selvfølgelig være sådan, forklarer Svensson videre, at medlemmerne af Thorupstrand Kystfiskerlaug Aps hovedsageligt har solgt deres fiskerettigheder til netop Thorupstrand Kystfiskerlaug Aps. Det ændre argumentet for den enkelte fisker, men det ændre ikke på det generelle indtryk af, det underlige og meget mærkværdige i, at få kvoter gratis tilbage, som man tidligere har solgt med god fortjeneste, konkluderer Anders Svensson.


Med kildeindsigt hos CVR registret og Dansk Skibsregister samt udtræk fra NaturErhvervstyrelsen, har Anders Svensson begået en kritisk rapport om kystfiskerordningens ekstra tildeling af fiskerettigheder for 40 millioner kroner.


Du kan læse hele artiklen her


Misséren opstod da fiskeriaftalen, som et flertal udenom regeringen bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale samt SF fik besluttet. Ændringer som fremadrettet får betydning for fordelingen af fiskerirettighederne, som beskrevet af Anders Svenssons artikel.Kilde: Fiske.Zaramis.se
FiskerForum.dk


»Først sælger de og så får de det hele tilbage gratis« - del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik