Besøg vores mobil side
 .

Forskerne finder nyttige oplysninger i Fiskens øresten

Udgivet af FiskerForum den 26-10-2017 · info@fiskerforum.dk

Tre norske forskere og fiskeribiologer Frøydis Bogetveit, Stine Karlson og Eilert Hermansen fra det norske Havforskningsinstituttet (HI) er på besøg hos havforskningsinstituttet Pinro i Murmansk for at gennemføre det man i fagsproget kalder »alderlæsning af øresten«, sammen med en russisk kollega.

Forskerne sidder rundt om et bord i Murmansk, og kigger koncentreret i hvert sit mikroskop. Indimellem løfter de blikket fra deres arbejde, for at udveksle meninger og forklaringer på det de netop har set.


Der er de bittesmå øresten (otolitter) fra lodde, som i disse dage grundigt og systematisk gennemgås. Ørestenene stammer fra det sidste russiske økosystemtogt i Barentshavet her i efteråret.


»Vi kan læse fiskens alder udfra ørestenene og vi kan hente en hel del anden information samtidig, som for eksempel fødetilgangen og om fisken har gydet m.m.,« fortæller forsker og marinebiolog Frøydis Bogetveit og forklarer videre, at ørestenen har zoner som danner ringe, akkurat som årringene i et træ, der også angiver alderen. Det samme sker med de helt små øresten, på kun ca. 2,5 mm længde og 1,5 millimeter bredde, som på tilsvarende måde giver forskerne de ønskede oplysninger.


Det er imponerende informationer, som forskerne kan hente ud af de helt små øresten. Oplysninger som alder, vækst, vandringsmønster, kønsmodning samt antallet af gydeperioder, er blot nogle af de nyttige oplysninger som forskerne kan hente ud af fiskens øresten. Men trods den store informationsrigdom der ligger i ørestenene, er der ingen enkel måde at gøre det rigtigt på. Derfor skønnes der en hel del.


Informationerne fra ørestenene, bruges også af havforskerne, når der skal gives kvoteråd.


Du kan læse hele artiklen her fra IMR (norsk)Kilde: IMR
FiskerForum.dk


Forskerne finder nyttige oplysninger i Fiskens øresten - del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik