Besøg vores mobil side
 .

Forslugne sæler har dræbt Bornholms fiskeri

Udgivet af FiskerForum den 21-05-2014 · info@fiskerforum.dk

Alt imens sælerne lystigt æder videre af de bornholmske fiskeres fangster, må endnu en fisker fra den grønne ø lægge op.

Det er fisker Steen Frandsen med kutteren R15 Helle af Listed, der i dag må tage den sidste tunge sejlads til skibsophugningen Fornæs i Grenå og få hugget hans kæreste eje op, nemlig kutteren R15 af Listed, fortæller Steens kone Helle Frandsen bedrøvet til FiskerForum.


Et trist farvel til endnu en kystfisker langs den klippefyldte kyst, hvor lyden af en fiskekutter og vandet brusende om stævnen forstummer, sammen med lyden af de skrigende måger, der som en hale hænger efter kutteren. En kutter der for sidste gang har stævnet til havnen og slut er det også med de nysgerrige og interesserede turister der stimler sammen om, den begivenhed, det altid er, når en kutter lægger til kaj. Og slut er det med firmaerne der servicerer kutteren, for både smeden, elektrikeren, garnmanden og oliefirmaet samt alle øvrige der har lukreret på denne mindre sejlende virksomhed.Hvor blev støtten af til det bæredygtige fiskeri ?Væk er det fiskeri som igennem de sidste mange år har været højt besunget som værende både bæredygtigt, men også skånsomt, mod naturen og havmiljøet. Væk er det kystnære fiskeri og væk er nærheden og tilknytningen til det lokale.


Fiskerne har råbt op


Steen har ellers, som mange andre bornholmske fiskere, råbt op om de stadigt stigende sæl problemer, med ødelagte garn og skambidte fisk i massevis og han har ikke mindst prøvet at komme igennem med fortællingen om hvorledes fangsterne kun er blevet mindre og mindre på grund af de sultne og glubske sæler og hvor indtægterne tilsvarende er blevet lavere, for til slut næsten helt at være forsvundet. En katastrofal situation for fiskerfamilien fra Listed, der de sidste år, med alle midler har forsøgt, at få tingene til at fungere, trods manglende indtægter fra fiskeriet.


Sidst FiskerForum talte med familien Frandsen i Listed, udtalte Steen Frandsen sig åbenhjertigt om fiskeriets håbløse situation; ”Jeg har fisket en del ved Christians Ø igennem årene og her kunne jeg sagtens tjene 90 procent af min årsløn, men efter sælerne er kommet dertil i hundredvis, er dette fiskeri helt forsvundet. Jeg har fisket siden jeg var 15 år og i små 30 år sammen med min far. Så vi har da haft de gode tider i fiskeriet med også, men de sidste år, hvor jeg har prøvet at omstille fiskeriet og prøvet andet for at undgå sælerne, må jeg indrømme at det ser mere og mere håbløst ud.”


Og håbløst kan man vist roligt kalde det, når enden på sælhistorien bliver at fiskeskipperen fra Listed, Steen Frandsen må lægge fiskerierhvervet fra sig og sælge samt hugge sin båd op.


FiskerForum.com


Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia