Besøg vores mobil side
 .

Hellefiskeriet i Nordøstgrønland er kraftigt faldende

Udgivet af FiskerForum den 14-08-2017 · info@fiskerforum.dk

Organisationen for grønlandske fiskere og fangere KNAPKs formand, Henrik Sandgreen frygter at hellefisken i Nordgrønland risikerer et kollaps.

Ifølge formanden, falder fangsterne så dramatisk, at organisationen kræver action her og nu. De efterlyser på den baggrund en lynhurtig løsning, på et eskalerende problem, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.


Det er specielt områderne omkring Diskobugten, Uummannaq og Upernavik hvor problemerne er værst. Her er fangsterne af hellefisk, sammenlignet med sidste år, faldet med næsten 5.000 tons. Betydeligt færre fisk, der desværre kan aflæses direkte på bundlinjeresultatet hos de fleste fiskere i området.


Formanden er da heller ikke i tvivl om årsagen til det kraftige fald i fangsterne af den populære hellefisk. Til Sermitsiaq siger Henrik Sandgren direkte og uden omsvøb, at det skyldes det kæmpestore fiskeritryk, som man har oplevet de seneste år.


Successen med salget af hellefisk fortsætter med uformindsket styrke, fordi den grønlandske hellefisk i foråret opnåede noget, som ingen anden hellefisk i verden havde fået, nemlig det blå mærke, der fortæller at fiskeriet efter hellefisken nu var blevet MSC-certificeret i områderne Baffinbugten og Davisstrædet. Det om andet, har måske været med til at give salget et løft, med en afsmittende og øget efterspørgsel.


Arbejdet med MSC (Marine Stewardship Council) for hellefisken i Baffinbugten og i Davisstrædet tog sin begyndelse for ca. et år siden, hvor SFG (Sustainable Fisheries Greenland) en sammenslutning af grønlandske fiskeri- og produktionsvirksomheder, tog initiativet til certificeringen. En Certificering der ville få enorm værdi for de grønlandske virksomheders salg af hellefiskeprodukter på det internationale marked.


Samtidig har biologerne fra anden side, advaret om overfiskeri i området Diskobugten, Uummannaq og Upernavik. Anbefalingerne dengang lød på kun 19.200 tons hellefisk for Nordgrønland. Den beslutning blev dog underkendt af Naalakkersuisut (Det grønlandske landsstyre) som hævede kvoten med 9.000 tons, hvortil der også skal lægges det kvotefri hellefiskeri til.


Sermitsiaq skriver at Karl-Kristian Kruse fra afdelingen for fiskeri og fangst i Naalakkersuisoq, katagorisk afviser, at årsagen til de manglende 5.000 tons hellefisk, skyldes overfiskeri og at det i det hele taget har noget som helst med det kvotefri fiskeri at gøre.


Sagen er kilden og sprængfarlig, for samtidig med fangsten af hellefisk bliver stadigt færre og mindre, kan man forledes til at tro, at den foreliggende MSC certificering for Baffinbugten og Davisstrædet, også dækker det øvrige hellefisk fiskeri. Hvilket ikke er tilfældet.Kilde: MSC og Sermitsiaq
FiskerForum.dk


Hellefiskeriet i Nordøstgrønland er kraftigt faldende - del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik