Besøg vores mobil side
 .

Hvorfor lyser havet op

Udgivet af FiskerForum den 28-06-2017 · info@fiskerforum.dk

Hvis man undre sig over at havet pludselig lyser op som et kunstigt lys under vand, skyldes det temmelig sikkert den lille fure-alge, der er i familie med Noctiluca - scintilans også kaldet morild.

Dette naturfænomen kan fortiden observeres i dele af Limfjorden, skriver Miljøstyrelsen på deres hjemmeside. Specielt i Risgårde Bredning og Bjørnsholm Bugt er der én for tiden stor opblomstring af alger, der til dagligt får vandet til at virke rødbrunt og lidt uappetitligt, men om aftenen får vandet til istedet at fremstå lysende og indbydende, når der er bevægelse i vandet.


Usædvanligt tidligt i år


Sædvanligvis kommer dette lysende og flotte natursyn først hen på sommeren i august og september. Så observationen i Limfjorden er helt usædvanlig for årstiden.


Den lille alge er harmløs og producerer ikke giftstoffer, skriver Miljøstyrelsen videre, så trods dens tilstedeværelse, kan man uden risiko godt bade og opholde sig i vandet. Dog skal man være opmærksom på, at i forbindelse med opblomstringen, kan der være et forøget antal bakterier i vandet. Så følg altid det klassiske råd, kun at bade hvor man kan se bunden, når man står i vand til knæene.


Forskellinge mikroskopiske alger og plankton


Hvert år har vi i Danmark flere plankton opblomstringer hen over foråret, sommeren og efteråret. Dette skyldes en årlig cyklus for forskellige mikroskopiske planter og dyr, som helt naturligt kan forekomme i så massive mængder, at de kan ses med det blotte øje og farver vandet grønt, gult eller rødbrunt.


Noctiluca scintillans hører til en stor algefamilie kaldet Furealger, og arten har en karakteristisk stor flagel. Flagellen bruges af Noctiluca scintillans til at fange andre planktonorganismer og til bevægelse. Noctiluca er således ikke en alge, der danner energi fra sollyset, men lever af spise andre planktoniske organismer.
Som noget helt specielt udsender Noctiluca scintillans lysglimt, når den bliver fysisk stresset. For eksempel hvis man slår i vandet. Dette kaldes som sagt morild og kan ved mørk nattetide give fantastiske lysoplevelser, når en opblomstring af udsender blåt lys i korte glimt. Man ved ikke hvorfor Noctiluca udsender disse lysglimt. Der er teorier om, at det er en slags forsvarsmekanisme.


Kilde: Miljøstyrelsen
FiskerForum.dk


Hvorfor lyser havet op - del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik