Besøg vores mobil side
 .

Norges femtestørste fjord er fortsat en af torskens foretrukne gydepladser

Udgivet af FiskerForum den 16-05-2017 · info@fiskerforum.dk

Den 107 km lange Oslofjord, foretrækkes fortsat af gydende torsk selvom Det Norske Kystverket, både i 2016 og 2017 har gjort livet besværligt for den sarte torskeart.

Sidste år gennemførte »kystverket« en sprængning af et fjeld midt i gydetiden for torsken og samtidig i umiddelbar nærhed af et vigtigt gydefelt. Ved sprængningen, blev meget af energien opsamlet i en altødelæggende trykbølge, som gjorde stor skade. Noget man kunne have undgået, hvis blot myndighederne havde talt sammen inden.


Det norske Havforskningsinstitut, ville have foreslået Kystverket, at man benyttede sig af de trykbølgedæmpende boblegardiner, som effektivt kunne have hindret de ødelæggende trykbølger at nå torsken og dens yngel.


Nu melder det norske forsvar sig på banen, med ønsket om at bortsprænge miner fra Anden Verdenskrig. Miner som er blevet registreret af forsvaret siden 2012 og 2014. Desværre for torsken og de øvrige arter af fisk i Oslofjorden, drejer det sig om forholdsvis store miner, på helt op til 500 kilo sprængstoffer pr. mine og muligvis enkelte større.


Oslofjorden er dog fortsat et vigtigt gydeområde for Skagerrak-torsken og området har en helt unik lokal bestand. En torskebestand, som forskerne fra IMR i flere år har fulgt og som desværre har været vigende de senere år. På den baggrund og med udsigten til flere sprængninger, gik den norske Nationalparkstyrelse sammen med omegnskommunerne til Oslofjorden sammen for at sikre torsken. Havforskningsinstituttet og fiskernes organisationer samt Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet er også gået med i det flerårige beskyttelses-program for torsken, for at styrke og værne om bestanden og dens ynglepladser specielt i yngletiden.


Du kan læse artiklen her, om arbejdet med at beskytte Skagerraktorsken.Kilde: IMR.no
FiskerForum.dk


Norges femtestørste fjord er fortsat en af torskens foretrukne gydepladser - del gerne


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia