3XJ Thyborøn Skibs & Motor A/S

Ung fisker smøger ærmerne op i Spodsbjerg

Udgivet af FiskerForum den 02-11-2018 · info@fiskerforum.dk

Ung fisker smøger ærmerne op i Spodsbjerg. foto: Fiskeskipper Jonas Filip Nielsen

Ung fisker smøger ærmerne op i Spodsbjerg. foto: Fiskeskipper Jonas Filip Nielsen

Med en stålfast vilje og et klippefast ønske om det frie liv på vandet, har fået fisker og skipper Jonas Filip Nielsen til at investere i et 11 meter langt Bredgaard fartøj og etablere sig på Havnen i Spodsbjerg på Langeland, som fjerde generation i en lang række af fiskere i familien.

Til FiskerForum.dk fortæller Jonas, at både hans far, farfar og oldefar samt flere familiemedlemmer før ham, har fisket fra Spodsbjerg Havn igennem generationer. En Havn med stolte traditioner og med aner der strækker sig helt tilbage til 1560, hvor havnen og færgeoverfarten, mellem Langeland og Lolland (Spodsbjerg og Taars) første gang omtales i et gammelt dokument. I 1937 anlagde man den første fiskerihavn på stedet, hvor 25 kuttere var hjemmehørende. I dag, fortæller Jonas, bliver han med sit kommende fartøj RI 120 »Jasmin«, den fjerde skipper der, sammen med en halv snes jollefiskere, fisker lokalt fra Spodsbjerg.


Fiskeblod i årene


Lysten til fiskeriet har siddet i kroppen altid. Helt fra barnsben, hvor Jonas har været med i livet og sliddet, til at sætte garn i Langelandsbæltet og smålandsfarvandet, efter fladfisk og torsk. Siden 2011, hvor den unge Jonas sluttede på Fiskeriskolen i Thyborøn, har fiskeriet overvejende været med faderen på SG 120 »Fru Nielsen«, han har fisket.


En tid der har givet Jonas flere gode færdigheder. Blandt andet imponerede han sine kammerater fra Fiskeriskolen i en konkurrence om at rense og flå flest rødspætter. En konkurrence hvor der blev gået til stålet og med et resultat som ingen, altså lige udover Jonas selvfølgelig, fremhæver med jævne mellemrum overfor kammeraterne. Ene mand rensede han på tid flere rødspætter, end de andre fem kunne tilsammen. Sagt med et grin der smittede helt igen telefonen til FiskerForum.


For at blive ordentligt klædt på til Jonas´s egen drengedrøm, har han prøvet forskelligt fiskeri, både med trawl og garn fra forskellige fartøjer, både i Nordsøens anderledes barske miljø samt til det mere rolige og fredsommelige fiskeri lokalt omkring Langeland, fortæller 25-årige Jonas videre til FiskerForum. Spodsbjerg fiskeren fik også i en tidlige alder ansvaret som skipper og har derfor opbygget en god stabil erfaring som ballast til overgangen som selvstændig fisker.


Bådskifte undervejs


Jonas´s eget fartøj blev byttet ud med en Bredgaard båd fra Sakskøbing på 11 meter i længden og 4 meter i bredden, tidligere NF 60 »Stine« fra Langø, der lige nu ligge fuldstændigt sandblæst og til klargøring samt eftersyn hos TP Smede og Marineservice på Havnevej i Langø. Forventningerne er at fartøjet i starten af december, stævner ud syd om Øen Enehøje og sætter kurs og fart til den østlige fiskerihavn Spodsbjerg på Langeland.


God hjælp fra »Fiskernes Fremtid«, revisor og bank


Jonas har siden den afsluttet eksamen med »Blå Bevis« fra Skipperskolen i Thyborøn, været meget målrettet og fokuseret på drømmen om foden på eget dækket. Derfor var valget af rådgivere også helt centralt og meget vigtigt for Jonas, der med en henvendelse til advokat Mogens Jepsen fra Fiskernes Fremtid samt en fornuftig bankforbindelse i Landbobanken i Ringkøbing og ikke mindst en engageret rådgiver i revisor Jens Ole Engberg Pedersen fra Revisionsfirmaet Chr. Knudsen, har givet ham den bedste start på indfrielse af drømmen om at blive skipper på egen båd. Som en anerkendende gestus overfor »de hjælpende hoveder og hænder fra Hvide Sande«, har jonas valgt at havnekendingen på den »nye båd« bliver RI 120 »Jasmin«.


En drøm og et fisker-liv, der er blevet vendt og drejet adskillige gange sammen med konen Nina, der med parrets to børn, Niclas på 6 år og Jasmin på 3 år, har støttet Jonas i beslutningen. Hun har bekræftede ham i, at fremtiden for ham ligger hjemme i Spodsbjerg og i det lokale fiskeri omkring Langeland med et enkelt afhop på et par måneders fiskeri ved Vestkysten om året. En opbakning, som familiefaderen Jonas har vægtet meget højt, inden kuglepenne blev sat på papiret med hans underskrift.


Tankerne om fremtiden fylder selvsagt meget og ønskerne samt ideerne står da også nærmest i kø, men ét er dog helt sikkert og det er ønsket om en lærling med om bord. Et ønske der flugter fuldt ud med Jonas egen opvækst og træning i fiskeriet, hvor starten også var det kystnære fiskeri, med udfordringer der både var håndgribelige og indimellem også krævende, men alligevel overskuelige. En læring i fiskeriet der, som han selv fik lov at prøve, gav det fornødne rygstød til at ville noget mere.


FiskerForum.dk ønsker Jonas Filip Nielsen samt familie lykke og held med det kommende fisker-liv i Spodsbjerg.FiskerForum.dk

Granly Diesel A/S
VMS Group
Seatech
Westdiesel
Skibsforsikringen Frederikshavn
Bredgaard Bådeværft Aps
Atlantic Shipping
HE Marine A/S
West Ship
Gedhus Consult