|
|
|
 xx |
|
 xx |
|
|
Fakta om Fiskeri - Fisk
|
|
Brosme
|

Klik for større billede. |
FÆ: |
Brosma |
ÍS: |
Keila |
NO: |
Brosme |
SE: |
Brosme, lubb |
FI: |
Keila |
D: |
Lumb, Brosme |
ENG: |
Torsk, tusk, cusk |
FR: |
Brosme |
Latin: |
Brosme brosme |
Familie: |
Gadidae |
|
Brosmen er en meget lækker spise. Det synes sælerne også, så brosmen er totalt "støvsuget" i områder, hvor der lever mange sæler. Da sælernes antal er stigende, betyder det generelt en mærkbar nedgang i antallet af brosmer. |
|
|
Udbredelse |
 |
|
Kendetegn |
Brosmen er langstrakt og har blot én lang rygfinne. Som mange andre torskearter har den også en lang skægtråd. Farve-tegningerne varierer, og de unge fisk har ofte brede, gule tvær-bånd. Brosmen er en fremragende spisefisk med fast, hvidt kød, der smager meget som torsk.
|
|
Størrelse |
Brosmen kan blive op til 110 cm lang med en maximal vægt på 15 kg. Den danske lystfiskerrekord er sat i 1995 og er på 9 kg. |
|
Fangstperiode |
Brosmen må fanges hele året..
|
|
Fangstmetoder |
Trawl, Krog |
|
Udnyttelse |
Fersk, Tørret/Saltet |
|
|
Levested |
Brosmen foretrækker kolde, nordlige himmelstrøg, hvor vandtemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader. Den er en udpræ-get bundfisk og lever ned til 1 kilometers dybde på hårde og klippefyldte grunde. Nordmændene fanger ca. 75% af verdens totale brosmefangst.r. |
|
Føde
|
Brosmens føde består af bundfisk og krebsdyr. |
|
Kønsmodning |
Fisken gyder fra april til juni. De vigtigste gydepladser findes i en halvcirkel mellem England, Island og Vestnorge. Hunnen gyder op til 2 millioner æg.
|
|
Tilberedning |
Dampning, Stegning, Grill, Kogning, Friture, Mikroovn, Ovnstegning |
|
Næringsværdi pr 100 g
|
Energi 332 kJ Protein 16,8 g Kulhydrat 0,0 g Fedt 0,3 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FiskerForum - 2005 |
|
|
 xx |
|
 xx |
|
|
|
|